Ile d'Arz © X. Dubois

Arz

“Debout et Tenons !“ (vrij vertaald als: ‘Rechtop en houden zo’), het gezegde bedriegt niet. We moeten vermelden dat het Ile d’Arz karakter heeft…: het karakter van de lange-afstandsvaarders die zich hier gevestigd hebben en die het eiland haar bijnaam van ‘kapiteinseiland’ geschonken hebben. De kapiteins zijn nu echter de jonge stagiaires van de zeilschool van Glénans, die op het eiland zijn komen wonen omwille van de ideale omstandigheden om te leren zeilen. Wanneer u voet aan de grond wilt houden, bereidt u dan voor om “la Montagne” te beklimmen, het hoogste punt van het eiland… wel 13 meter hoog! Een dergelijk hoogteverschil zal u niet kunnen vermoeien, net zoals de makkelijk bereikbare wandelpaden langs de kust, die u toelaten om een tocht rondom het eiland te maken. Kom het goed bewaarde, wilde karakter van dit eiland verkennen, de tweede verblijfplaats van de Siberische rotganzen en de uitvalsbasis van talrijke inheemse soorten.

In dit groene theater met zicht op de zee heeft u misschien de kans om de ganzen te zien opvliegen tegen de ondergaande zon: het decor van een postkaart vol vakantieherinneringen!

U heeft een overvloed aan keuze wat betreft de talrijke stranden, uitgestrekt over de 18 km lange kustlijn van het eiland. Afhankelijk van de wind, de getijden en … waar u zin in heeft, geniet u van een zwempartij op elk moment van de dag. Het is eenvoudig, u weet dat de zee nooit verder dan 400 meter van u verwijderd is!!Om uw verblijf op het Ile d’Arz te verrijken met een portiegeschiedenis moet u de oversteek van de dijk naar de “moulin de Berno” wagen. Deze prachtige getijdenmolen werd gerestaureerd door een groep van gepassioneerde vrijwilligers en herinnert aan de middeleeuwse molenactiviteiten op het eiland. Geschiedenis en schoonheid vloeien hier samen en maken de eilandbewoners en de wandelaarszeer gelukkig. Het Ile d’Arz is dus klein in oppervlakte (324 hectare) maar er is zeker geen gebrek aan bezienswaardigheden! Fiets- en wandeltochten met familie, het ontdekken van de fauna en flora, watersporten, de tijd vliegt op het eiland! Het Ile d’Arz nodigt u uit tot sereniteit en ontspanning, voor een onvergetelijke vakantie in Morbihan!

  • “Moulin de Berno” op het Ile d’Arz © X. Dubois

    “Moulin de Berno” op het Ile d’Arz

  • Kapiteinswoning © X. Dubois

    Kapiteinswoning

  • Paddle in de Golf van Morbihan © A. Lamoureux

    Paddle in de Golf van Morbihan

DE MOOISTE KUSTLIJNEN

Te voet of met de fiets kunt u langs de wandelpaden een tocht rondom het eiland maken… het is bijna een traditie zodra men op het Ile d’Arz aankomt! De steegjes slingeren tussen de kleine vissershuisjes en u zult meteen zien waarom men het eiland het ‘kapiteinseiland’ noemt. Verlaat het eiland niet zonder eerst een omweg te maken langs de “moulin de Berno” om er de werking van een echte oude getijdenmolen te ontdekken. Het uitzonderlijke maritieme patrimonium dat met passie gerestaureerd werd!

DE HOOGTEPUNTEN VAN HET CULTURELE LEVEN

De site van de “Moulin de Berno” vormt eind juli of begin augustus het decor voor een feest met een grote verzameling van oude scheepstuigen, liederen van zeelieden en een vuurwerk boven het water. Een magisch evenement! Het ‘Pardon van Ilur’ en de eucharistieviering voor de zeelieden vinden plaats op de eerste zondag van augustus. En mis zeker de traditionele “Semaine du Golfe” niet, die zich om de twee jaarnet naast het water afspeelt. Volgende editie in 2015!

U kunt naar het Ile d’Arz varen vanuit Vannes met “Navix-Compagnie des îles” ofwel met de “Bateaux Bus” en de “Vedettes du Golfe” die een tussenstop maken in Barrarac’h à Séné. Er zijn andere overtochten mogelijk vanuit verschillende plaatsen in de golf van Morbihan: “Izenah croisières” vanuit “Port Blanc” in Baden, “Passeur des Iles” en “Navix-Compagnie des îles” met vertrek vanuit “Port Navalo” in Arzon. Ten tijde van de feesten zijn er talrijke aanlegplaatsen voorzien voor de zeevaarders.s.

Het charmante eiland wordt het beste te voet of met de fiets ontdekt. Indien nodig kunt u er één huren bij “l’Arz et la manière”. Een minibus wacht u op bij aankomst en brengt u naar verschillende plaatsen op het eiland… een moment om te delen met de eilandbewoners,dat mag u niet missen!