Langs de kust van het Ile d'Hoëdic © M. Schaffner

Hoëdic

2,5 km lang en slechts 1 km breed, liggend in de Atlantische Oceaan, lijkt het eiland Hoëdic heel teer en kwetsbaar. Maar deze kleine landstrip doet meer dan zich gewoon aan de golven vastklampen: het is een uitdrukking van zijn karakter en harmonie met de elementen, soms zacht en kwetsbaar met zijn stranden van fijn zand en turquoise water, soms hard en tempestueus met zijn rotsen en vestingwerken. Het is namelijk tussen de muren van een 19de eeuws fort dat nu een gîtebevatdat u rust zult vinden tijdens uw avontuurlijk verblijf. Dit eigendom van de Conservatoire du Littoral, genesteld in de duinen, zal u toelaten het buitengewone erfgoed van het eiland Hoëdic te verkennen.Hier en daar vindt u historische gebouwen tussen de weelderige vegetatie.

Het eiland heeft namelijk verschillende zeldzame planten: zeelelies en strandduizendguldenkruid kleuren de duinen naargelang de seizoenen. Wat een prachtig tafereel!

 • Façade fleurie sur l'île d'Hoedic © M. Schaffner

  Bebloemde gevel op het eiland Hoedic

 • Randonnée sur les sentiers © M. Schaffner

  Wandelen langs de paden

Als een uitstap naar het eiland Hoëdic een ware uitnodiging is om avontuurlijk te leven, dan zal het ook de gelegenheid zijn om andere nieuwsgierigen te ontmoeten waarmee u uw reiservaringen en wereldwijde ontdekkingen kunt delen.U luistert naar ongelofelijke en unieke nieuwe verhalen, de nacht wordt korter en wanneer u uiteindelijk in slaap valt, droomtu van masten in de wind. De volgende dag vertrekt u met de belofte elkaar terug te ontmoeten… wat dezelfde dag nog gebeurt… want dit eiland heeft slechts 120 inwoners, dus de kans elkaar terug te ontmoeten is heel groot! Ontmoetingen zijn niet louter toeval…

Maar hoe klein het eiland Hoëdic ook is, het laat u toe enkele momenten van welkome eenzaamheid te vinden. Wat een luxe want dergelijke momenten zijn tegenwoordig eerder zeldzaam! Weet u hoe te genieten van dit magische moment?

En wat als deze echte verandering van omgeving enkel een uur reizen van het vasteland is?! Nu instappen!

 

 • Le fort d'Hoedic © Y. Le Gal

  Het fort van Hoedic

 • Ile d'Hoedic vue du ciel © Y. Le Gal

  Het eiland Hoedic vanuit de lucht

 • Flore sur l'île d'Hoedic © M. Schaffner

  Flora op het eiland Hoedic

DE MUST-SEE KUSTPLAATSEN

Het fort Louis Philippe, eigendom van de Conservatoire du Littoral, in het centrum van het eiland, biedt de bezoeker verschillende mogelijkheden om het natuurlijke en culturele erfgoed van Hoëdic te ontdekken, met veel uitstappen en permanente en tijdelijke tentoonstellingen. U kunt er zelfs in alle rust verblijven!

DE HOOGTEPUNTEN VAN HET CULTURELE LEVEN

Elk jaar, tussen Houat en Hoëdic, is het feest van 15 augustus de gelegenheid voor een grote bijeenkomst op zee om de nieuwe boten te dopen. Elk schip en elke vissersboot laat dan nieuwsgierige bezoekers aan boord komen om deel te nemen aan de ceremonie.

Hoëdic is bereikbaar dankzij de scheepvaartmaatschappijen die verschillende overtochten aanbieden, met een tussenstop op Houat: de “Compagnie océane”, het hele jaar door vanuit Quiberon, en de “Navix-Compagnie des Iles” en “Les Vedettes du Golfe” in juli en augustus met vertrek vanuit verschillende havens (Vannes, Locmariaquer en Port-Navalo). De taxiboot “Atmos’Air Marin” verzorgt eveneens een verbinding tussen Hoëdic en Belle-Ile. U meert aan in de havens “port d’Argol” en “port de La Croix” die enkele plezier- en vissersboten tellen. Er zijn 3 steigers beschikbaar als ligplaats voor de pleziervaarders.Alle bijkomende informatie vindt u op het gemeentehuis of bij het havenbedrijf van Morbihan “Compagnie des ports du Morbihan”.

Op Hoëdic heeft u helemaal geen auto nodig. U ontdekt het eiland te voet, zowel ’s zomers als ’s winters, langs de 8 km lange kustlijn. Het eiland nodigt uit tot rondkuieren en wegdromen. De tijd lijkt hier wel stil te staan, geniet ervan!