Ile de Houat © X. Dubois

Houat

In medeplichtigheid met haar zusje Hoëdic markeert Houat haar onafhankelijkheid, door zich los te maken van het vasteland waaraan het oorspronkelijk was gekoppeld.Gelegen in zee, op 14 km van Quiberon, moet men per boot overvaren om te kunnen aanmeren aan dit eilandje dat 250 inwoners per jaar huisvest en nog minder bomen heeft.Hier heersen stenen, heide, wind en zee. Zecommuniceren continu met elkaar, soms concurreren ze, maar dan verzoenen ze zich terug. U zult vanzelfsprekend stukjes van hun uitwisselingen oppikken tijdens uw wandeling langs de kust en de stranden: Blijf gewoon alert om de nuances en de geheimen ervan te begrijpen. Hier ruist zachtjes een gevoel van het einde van de wereld…

Als u graag luistert, ga dan naar de haven van Saint Gildas, wanneer de vissersvloot terug is, wanneer de korven op de kaaien gestapeld zijn: kreeften, spinkrabben en Noordzeekrabbenschijnen met elkaar te praten en het lof van de zee te zingen, in koor door de zeelui in de kleine cafeetjes van de haven opgenomen …


 • Visserij op het eiland Houat


 • Wandelen op het eiland Houat

Uw verblijf in het hart van de oceaan weergalmt als een uitnodiging tot ontdekking. Voeg aan het plezier van de ogen de nieuwsgierigheid van smaken toe en laat u verleiden tot het proeven van zeevruchten. Hier wordt de zee op een bord geserveerd: geen twijfel over de herkomst! Wat wandelingen betreft moet u een toer van het eiland maken om de pols van dit land, onderhevig aan de grillen van de oceaan, te kunnnen voelen. In het oosten wordt u een enorm strand van fijn zand, 2 km lang en met kleuren waardig van de zuiderse zeeën, aangeboden:helder en turquoise water, warm en gouden zand. Een verlangen naar lekker niets doen misschien?! Het landschap in het zuiden is meer versneden: kliffen en kreken wisselen elkaar af en bevestigen het wilde karakter van het eiland Houat. De natuur is er souverein, en men heeft maar één gedachte: Haar nog meer beschermen! Dat is zeker, het eiland Houat biedt u meer dan een vakantie: een waar eerbetoon aan de natuur en de mensen die weten hoe ernaar te luisteren!

 • Wandelen op het eiland Houat © X. Dubois

  Wandelen op het eiland Houat

 • Een kreek met ankerplaatsen op het eiland © M. Schaffner

  Een kreek met ankerplaatsen op het eiland

 • Lente op het eiland

  Lente op het eiland

DE MUST-SEE KUSTPLAATSEN

Als u een toer van het eiland maakt, neem dan even de tijd voor een pauze! U kunt er kiezen tussen zwemmen op het prachtige strand van Treac’h Er Goured of een verkenning van de duinflora. En tenslotte… waarom kiezen?

DE GROTE MOMENTEN IN HET CULTUREEL LEVEN

Ook hier vormen de zee en de natuur de kern van de festiviteiten. De Vriendschapsroute komt hier iedere 2 jaar voorbij,we zien elkaar in 2015! Het Eclosarium is een museografische ruimte die u een uitzonderlijke en originele duik in een druppel zeewater aanbiedt om u er de wereld van plankton te laten ontdekken, zo belangrijk voor het leven in de oceanen! Het is ook een gelegenheid om de rijkdommen van het eiland te ontdekken.

VAREN NAAR EN AANMEREN IN HOUAT

Zet vandaag koers naar Houat, er zijn verschillende maritieme rederijen die overtochten aanbieden: het hele jaar rond vanaf Quiberon met de Compagnie Océane en in juli en augustus vertrek vanaf verschillende havens (Vannes, Locmariaquer en Port-Navalo) met de Navix-Compagnie des Iles of Les Vedettes du Golfe. De taxiboot Atmos’Air Marine verbindt Houat met vertrek vanaf Belle-Ile. 25 à 30 ligplaatsen op ankerblokken en andere individuele ankerplaatsen zijn beschikbaar in de haven van Saint- Gildas waar u aanmeert. Let op: het ankeren is verboden op de stranden van Treac’h er Goured en Treac’h er Salus (Zie zeevaartkaart nr 7033): kabelzones.

ZICH VERPLAATSEN IN HOUAT

Houat kan enkel en alleen te voet of met de fiets verkend worden, want motorvoertuigen zijn verboden op het eiland.De beste manier om de rijkdommen van het eiland te ontdekken!Hier is de natuur alomtegenwoordig, an alles ruikt naar de zee. Als u een fiets wilt huren, neem dan contact op met Annick Le Fur of neem een stadsbus die zorgt voor uw verplaatsingen vanaf de haven naar het dorp of de camping. Profiteer van uw verblijf en laat u volledig verzadigen met het motto van Houat:"Ag er mor e viuamb" ("Van de zeeleven wij").