Watersport in het Ile aux Moines © Y. Le Gal

ILE AUX MOINES

Na een boottochtje van slechts 5 minuten zult u zich gegarandeerd ontheemd voelen, ziehier de kracht van het Ile aux Moines, de parel van de Golf van Morbihan! Vanaf het moment dat u voet aan wal zet op dit eiland, omringd door de ‘stroming van Jument’ die beschouwd wordt als een van de krachtigste van Europa, komt u terecht in een ander Bretagne, met de allures van de Griekse eilanden! U treft er een wirwar aan van witte vissershuisjes en lange steegjes vol bloemen die uitmonden in een tuintje met uitzicht over de zee, en u beleeft er het echte eilandleven! De fiets is hier koning dus één tip: stel u in op het ritme van de eilandbewoners en huur een fiets om de kleine steegjes en de 14 km aan paadjes te ontdekken. U zult soms van uw fiets moeten afstappen en de rest van de weg te voet afleggen om een baai te bereiken. Vlei u neer in het zand, omringd door de natuurelementen, en u heeft alle tijd om uzelf een groot poëet te wanen.

 • Dolmen van Penhab © F. Galivel

  Dolmen van Penhab

 • Fietsen op het Ile aux Moines © E. D'Herouville

  Fietsen op het Ile aux Moines

Indien u archeologie verkiest boven poëzie kunt u naar het zuiden trekken en langs een wandelpad de dolmen van Pen Hap ontdekken. Het is een overblijfsel uit de tijd dat het eiland nog met het vasteland verbonden was.Dit megalithisch monument kenteen geschiedenis van 5000 tot 6000 jaar en heeft dus al heel wat mensen zien passeren!

Laat u voor de middagpauze leiden door uw instinct en zoek een plaatsje op een van de tafels tussen de oesterkwekerijen: de ideale gelegenheid om uw kennis over oesters bij te schaven en om oesters te proeven die net uit het water komen, vergezeld van een fris glaasje witte wijn. Helemaal niet nodig om de ogen te sluiten en uzelf in de arm te knijpen: u droomt niet, u bent er echt! Proef van de eenvoudige en verfijnde sfeer van het Ile aux Moines.

 • Luchtfoto van het Ile aux Moines © Y. Le Gal

  Luchtfoto van het Ile aux Moines

 • Oude scheepstuigen in de buurt van het eiland © Y. Le Gal

  Oude scheepstuigen in de buurt van het eiland

DE MOOISTEKUSTLIJNEN

Het bijna zuiderse klimaat waarvan het Ile aux Moines geniet, draagt bij aan een grote diversiteit aan planten. 350 plantensoorten werden beschreven! Het volstaat om op de heide te gaan wandelen om deze diversiteit te kunnen bewonderen. De fiere affodil groeit hier naast de gaspeldoorn, die geurt naar kokosnoot op het moment van de bloei. Verschillende zangvogels maken gebruik van de dichte begroeiing van planten en struiken om hier te leven. Het Ile aux Moines, in het hart van het grotere natuurlijk geheel van de Golf van Morbihan, is een aanlegplaats die erg gewaardeerd wordt door talrijke vogels die hier een rustplek en te eten vinden.Het landschap verandert naarmate men de paadjes volgt, van afgeschermde kreken tot puntige rotsen. Het is te voet of met de fiets dat men deze mooie ontdekkingen kan doen. Ga door tot aan “la pointe de Pen Hap” in het zuiden van het eiland, u kunt er de “Chantier du Guip” ontdekken, gespecialiseerd in het bouwen en restaureren van traditionele schepen en kleine plezierjachten. U kiest er misschien voor om naar het noordelijke “pointe du Trec’h” met het beroemde kruisbeeld te gaan. Het grote strand, omringd door strandcabines, ligt dichtbij het “Bois d’amour”(het ‘liefdesbos’)… dat uitnodigt tot een romantisch dagje luilekkeren. De tocht rond het eiland is minstens 20 km lang… geniet in alle rust van haar troeven!

DE HOOGTEPUNTEN VAN HET CULTURELE LEVEN

De zee heeft de geschiedenis van het Ile aux Moines diepgaand getekend, het patrimonium is daar de getuige van, en de eilandbewoners leven ook vandaag nog op het ritme van de zee. De feesten van de zee en van het zeilen nodigen uit tot ontmoetingen met de bewoners. En om af te sluiten, wat denkt u van een oesterdegustatie bij Pierre Martin langs het water!! !

De oversteek per boot om het Ile aux Moines te bereiken duurt slechts 5 minuten, u voelt zich meteen in een andere wereld! De maatschappij “Izenah croisières” biedt regelmatige overtochten aan, meermaals per dag vanuit de opstapplaats in de haven “Port Blanc” in Baden. In het seizoen zijn er nog andere scheepvaartmaatschappijen die de verlaten eilanden bedienen: “Le Passeur des îles”, “Compagnie maritime Latitude 56”, “Navix-compagnie des îles”, “Vedettes du Golfe”, met vertrek vanuit verschillende havens in de Golf. Er zijn verscheidene bezoekersplaatsen beschikbaar, op een ponton of een boei, voor de zeevaarders die op het eiland willen aanmeren. U kunt alle bijkomende informatie bekomen bij het gemeentehuis van het Ile aux Moines of bij het havenbedrijf “Compagnie des Ports du Morbihan”.

Een overtocht van enkele minuten volstaat om het Ile aux Moines te bereiken. Eenmaal aangekomen zult u zich meteen ontheemd voelen! U zult misschien wel enkele auto’s kruisen op het eiland, maar zoals op alle eilanden hier is het beter om te voet of met de fiets op stap te gaan. De tocht rond het eiland, 17 km lang, is af te leggen in 4 uur en 15 minuten wanneer men het wandelpad volgt. Het is een unieke gelegenheid om het patrimonium van het eiland te ontdekken samen met de uitzonderlijke uitzichtpunten over de Golf van Morbihan. Wanneer u zelf geen fiets heeft, kunt u er makkelijk één huren op het eiland.