VANUIT DE COULISSEN NAAR DE ZAAL: HET BALLET VAN DE KOKS
De dag is amper begonnen maar voor de kok is dit het moment om de ster van de dag uit te kiezen: vis of vlees? En waarmee gaan we deze vers gevangen zeebaars presenteren? Een seizoensgroente natuurlijk!! En daarna moeten we nog wat kleur aanbrengen in het gerecht: een beetje groen, een sausje en een snuifje kruiden… dat is alles, het dagmenu is klaar!! Het dessert, daar maak ik werk van! Het lekkere, rijpe fruit staat uitgestald, klaar om verwerkt te worden. We kunnen ons het resultaat zo voorstellen: in een ‘millefeuille’ of gepresenteerd in een verrine.. het is zeker, deze gebakjes zullen stralen!! Op een ‘assiette gourmande’, oftewel een ‘snoepersbordje’, mag zeker de karamel met gezouten boter niet ontbreken! We zijn er bijna nu. We hebben enkel nog een idee nodig voor het voorgerecht: eenvoudig en aantrekkelijk tegelijkertijd! Brochettes van langoustines of “tatin de pommes à l’andouille de Guémené” (een hartige appeltaart met een voor de streek typische charcuterie). Wat de kelder betreft laten we de sommelier zijn talent ten dienste stellen van de gasten wanneer hij de juiste wijn voor bij hun gerechten uitkiest. Ziehier dus een menu dat tot in de puntjes verzorgd is! Nu moet het enkel nog bereid worden… en zodra de eerste heerlijke geuren uit de oven ontsnappen, zullen de voorbijgangers beginnen watertanden…