Interceltic festival

De hele Bretonse cultuur komt samen in Lorient

Dit jaar stond Ierland in de kijker op het 44ste Festival Interceltique inLorient. Op tien dagen, van 1 tot 10 augustus, van ‘s morgens tot ‘s avonds, trok het grootste Bretoense cultuurfestival meer dan 700.000 bezoekers.

Wrijf uw handen,strek uw benen, spits uw oren enlaat uw lichaammeewiegenop het ritme van doedelzak, harp of accordeon. U bent er: Bretagne vraagt u ten dans. Als orgelpunt van de Keltische muziek inMorbihan is het Festival Interceltique in Lorient tien dagen per jaar de verzamelplek voor muzikanten,zangers en dansers uit heel de wereld, die het publiek komen verblijden op een kleurrijk schouwspel. Fans vinden hier tot hun vreugde deKeltische kringen en lokale bagads of Bretoense muziekgroepen, met de beroemdebagad vanLann-Bihoué voorop. Nieuwkomers kunnen hier kennis maken met de gebruiken van de Keltische en Bretoense cultuur.

 • Festival Interceltique Lorient

  From 06/08/2021 to 15/08/2021

  Festival Interceltique Lorient

  LORIENT

  Le plus grand rassemblement mondial des cultures celtiques : un festival de recherches, de créations et de rencontres, ouvert au monde. Depuis sa création il y a 50 ans, le Festival Interceltique de...

  Read more

WAAG U AAN EEN BRETOENSE DANS

Wil u zich wel eens wagen aan een « pas de quatre » ? Vele gemeenten richten initiatiesessies Bretoense dans in. Om te oefenen gaat er niets boven eenfest-noz. Op deze feestelijke bijeenkomsten, die traditioneel ‘savonds plaatsvinden(fest-noz betekent « nachtfeest »),komen verschillende groepen aan bod en hanteren bombardespelers en zangers op harmonische wijze de Bretoense taal en muziek. In de maat vormen zich kringen, die aangroeien en elkaar doorkruisen als eenbedwelmend ballet, en die groot en klein, sterdanser en beginneling of nieuwsgierige, opnemen. Zo is de ziel van Bretagne : gastvrijheid,samenzijn en gezelligheid. Het is ook geen toeval dat Unesco de fest-nozin 2012 erkende als immaterieel cultureel werelderfgoed. Deze erkenning valoriseert feestelijkheden die meer dan zestig jaar teruggaan, en een eeuwenoude traditie. In combinatie met de daagse versie (fest-deiz) worden er in de gemeenten in Morbihan elk jaar meer fest-noz gehouden.

IN MORBIHAN WETEN ZE WAT FEESTEN IS !

Van Vannes tot Pontivy, van Gourin tot La Gacilly wordt overalBretagne en de Bretoense cultuur uitbundig gevierd : muziek, dans, traditionele klederdrachten… Dat alles gaat natuurlijkvergezeld van een hapje of slokje van de lokale lekkernijen! Bretoens bier, een kommetje cider, een hartige pannenkoek eneen fijn pannenkoekje met karamel van zoute boter zijn een must voor wie de nodige brandstof wil inslaan om te feesten tot het ochtendgloren! Als de Bretoense muziek zoveel verschillende generaties weet aan te spreken is dat ook omdat ze zich weet aan te passen aan de tijd, door ongegeneerd hedendaagse klanken en nieuwe technologie te vermengen met traditionele instrumenten. De nieuwe Bretoense ‘scene’ is een visvijver vol kunstenaars en alchemisten.

Dus niet langer getreuzeld: waag de stap. Kom mee feesten. U bent van harte welkom inMorbihan !