Morbihan, < br / > vijver van schippers

Met zijn kustlijn van meer dan 900 km langsheen de Atlantische oceaan is Morbihanhet speelterrein van een aantal internationaal bekende skippers. Anne Caseneuve, Thomas Coville of Marc Guillemot meten zich met de oceanen van onze planeet, onderscheiden zich bij zeilraces, beklimmen geregeld de erepodia… en keren altijd terug naar hun thuishaven inMorbihan ! Dat de grootste skippers geboren zijn in Morbihan, dan wel ervoor gekozen hebben zich daar te vestigen, is zeker geen toeval ! Gedreven door dezelfde passie vinden ze in Morbihanallemaal die elementen die ze nodig hebben om zich uit te leven : buitengewonezeilgebieden, goed presterende bedrijven en teams die bereid zijn om tot het uiterste te gaan om de prestaties van de kampioenen en hun boten te optimaliseren.

PORTRETTEN

Yann Guichard, l’expert du multicoque
Yann Guichard © C. Schmidt

Leeftijd : 40 jaar
Geboorteplaats : Parijs
Verblijfsplaats : Morbihan
Beroep : Skipper
Hobby’s naast het zeilen : golf, lopen, ski
YannGuichard, die is geboren op Ile-aux-Moines en van jongsaf een passie had voor zeilen, stootte zeer snel door tot het hoogste niveau in het Olympisch zeilen.
Sindsdien rijgt hij prestaties en overwinningen aaneen in verschillende circuits, zowel bij oceaanraces als kustregatta’s (Route du Rhum, Transat Jacques Vabre, Extreme Sailing Series, America’sCup World Series, VulcainTrophy…).
YannGuichardis ook een goed manager, die zich weet te omringen met teamleden die klaar zijn voor eennieuwe uitdaging.
Zijn boot
Spindrift 2
De maxi-trimaran Spindrift 2, voorheen de « Banque Populaire V », die in 2013 werd aangekocht door YannGuichard enDonaBertarelli, is het resultaat van een « beredeneerd » en redelijk plan. Deze boot, die werd bedacht door Pascal Bidégorry, uitgetekend door het architectenbureau VPLP, en gebouwd door CDK Technologies en hun leveranciers past zich aan elke uitdaging aan.


Meer weten
Bateau de Yann Guichard © T. Martinez Yann Guichard © C. Schmidt Yann Guichard © C. Schmidt
Francis Joyon, een discreet zeevaarder

Leeftijd: 58 jaar
Geboorteplaats : Hanches (Eure-et-Loir -28)
Verblijfsplaats :Locmariaquer (56)
Beroep : Skipper
Hobbies buiten het zeilen : fietsen, VTT, kitesurfen, paddling, windsurfen…
Francis Joyon © F. Van Melleghem

Francis Joyonbehoort niet tot de doorsnee, dat is het minste wat van hem kan gezegd worden. Hij groeide niet op aan zee, maar inEure-et-Loir. In zijn familie komt niet één zeeman voor. Pas toen hij als puber een zeilstage volgde aan de zeilschool van des Glénans stapte hij voor het eerst aan boord van een boot. Dat bleek een revelatie voor de jongeman, die zich vervolgens als vrijwilliger meldde om de vloot van het zeilcentrum te onderhouden. Zo werd deze aardbewoner zeewaardig en hij zou niet meer ophouden met varen.

Francis Joyon © J-M. Liot Francis Joyon © J-M. Liot Francis Joyon © J-M. Liot
Zijn boot
Trimaran Idec
De maxi-trimaran IDEC SPORT, de tweede met die naam, werd tewatergelaten in juni 2007 met als doel het wereldrecord solo de wereld rond zeilen. Hijis gebouwd naar de beeltenis van zijn skipper : eenvoudig, goed presterend, solide. Een doeltreffend recept waarmee Francis Joyon de meest prestigieuze records wist te breken.


Meer weten
Tanguy De Lamotte, een man met een hart
Tanguy Lamotte © Initiatives-Coeur 2014

Bijnaam : Tang ofTanguyver
Leeftijd : 36 jaar
Geboorteplaats : Versailles (78)
Verblijfsplaats : Lorient (56)
Beroep : Skipper enscheepsarchitect
Hobby’s naast het zeilen : triatlon, boardsporten (kitesurfen, stand up paddlesurfing, windsurfen), langeafstandzwemmen

Toen hij zijn diploma had gehaald aan de prestigieuze school voor scheepsarchitectuur in Southampton, koos Tanguyvoor de wereld van de oceaanraces, en begon hij zijn eigenboten te maken : eerst een proto 6.50, waarmee hij aan deTransat 6.50 deelnam in 2005. Vervolgens zijn Class 40, waarmee hij deMondial Class40 2008 won, deFastnet Race in 2009 en 2011, de Solidaire du Chocolat in 2009, en de Normandy Chanel Race 2011, waarmee hij aantoonde dat hij talent als botenbouwer verenigt met talent als skipper.

Zijn boot
De FarrInitiatives Coeur
Deze plan Farr, die in 2006 werd te water gelaten onder de vlag van PRB,is de boot waarmee Vincent Riou Jean Le Cam bij Kaap Hoorn gered heeft tijdens deVendée Globe van 2009. Deze nieuweInitiatives-Coeur, die twee reizen om de wereld op de teller heeft, werd verbouwd om betere prestaties te kunnen neerzetten.


Meer weten
Tanguy Lamotte © Initiatives-Coeur 2014 Tanguy Lamotte © Initiatives-Coeur 2014 Tanguy Lamotte © Initiatives-Coeur 2014
Anne Caseneuve, de zee in het hart

Leeftijd : : 50 jaar
Geboorteplaats : Vannes (56)
Verblijfsplaats : Arradon (56)
Beroep : Skipper eneigenares van een zeilschool
Anne Caseneuve © J-S Evrard - AFP

Anne Caseneuveis geendoorsnee zeevaarder. De raceis slechts een deel van haar beroepsbezigheden op zee: de zee is gewoon haar beroep en haar leven. Ze kan zich haar leven niet indenken op een andere plek dan op de oceaan, aan boord van een snelle multihull. Haar parcours is dat van een bevlogen iemand.

Anne Caseneuve route du rhum © A. Courcoux Anne Caseneuve ANEO © J-M Liot Anne Caseneuve ANEO © J-M Liot
Haar boot
De Trimaran ANEO
Een assemblage van legendarische boten. Geheel in lijn met de geest van Anne Caseneuve en haar naasten (die een gelijkaardige filosofie huldigen als die van de sobere, authentieke Francis Joyon, van wieAnne’s vriend, Christophe Houdet, de vertrouwensman is), is de boot zo ontworpen dat hij topprestaties kan leveren, maar zonderextravagante uitgaven.


Meer weten
Armel Tripon

Leeftijd : 39 jaar
Geboorteplaats : Nantes (44)
Verblijfsplaats : Nantes (44) en La TrinitésurMer (56), thuishaven van de boot
Beroep : Skipper

In 1994 ontdekte ik het zeilen, als middelbaar scholier. Ik voer met drie vrienden op een muscadet van 6m50, ’s nachts, tussen leCrouesty enHoëdic. De hemel stond vol sterren, ons kielzog fosforesceerde, we verwijderden ons steeds verder van het land, uit het duister doemde een eiland op… Het was een revelatie, echt liefde op het eerste gezicht. Op dat moment besloot ik dat de oceaan, het zeilen mijn wereld zou worden, mijn dagelijks leven

ZiJn boot
For Humble Heroes
“For HumbleHeroes”, geconcipieerd door het bureau VPLP en Guillaume Verdier, is een van de voorlopers van de nieuwste generatie lichte, glijdende vlot solo hanteerbare boten met roerwielen, vaste roerklikken en een comfortabele kajuit:de bedoeling was een boot te maken met nauw luisterend roer en polyvalent, dus geschikt voor alle omstandigheden, en zo « leefbaar » mogelijk.


Meer weten