Pontivy en het kanaal van Nantes naar Brest © CRTB

Pontivy, geconcentreerde geschiedenis aan het water

Tijdens een vakantie in het groen zal Pontivy u zijn prestigieuze geschiedenis laten ontdekken...

carto situation Pontivy


Pontivy, kruispunt van Bretagne

Door zijn centrale geografische ligging verzamelt Pontivy patrimoniumschatten uit alle hoeken van Bretagne. Op een uur van de zuidelijke en noordelijke kusten (Vannes en Saint-Brieuc) en op gelijke afstand van Brest en Rennes, ligt Pontivy op het kruispunt van de wegen… en van de kanalen!

Het Blavet-kanaal en het kanaal van Nantes naar Brest geven de stad zuurstof. De stad, die zijn naam dankt aan de monnik Ivy die de eerste brug over de Blavet bouwde, dankt zijn beroemdheid aan Napoleon I die er zijn strategisch, militair en administratief centrum vestigde in de 19de eeuw. Er zijn nog overblijfselen van dit napoleonitisch tijdperk: neoklassieke architectuur, een rechthoekig stratenplan, en een anekdotische naam: Napoléonville!

Maar Pontivy is eerst en vooral een stad vol contrasten, en verbaas u niet als u plots om de hoek het kasteel van de Rohan vindt, de prinselijke familie van het hertogdom Bretagne. Het uitstekend bewaarde versterkte kasteel, gebouwd in de 15de eeuw, domineert de middeleeuwse stad van Pontivy, met zijn vele houten gevels en geplaveide straatjes. Misschien hoort u vaag nog het gekletter van de hoeven…

Alhoewel u niet kunt overnachten in het kasteel, zal een weekend in Pontivy toch toelaten het prinselijke leven van eertijds even aan te raken!

 • Pontivy © Auteurs de vues

  Pontivy

 • Entrée du château de Pontivy © CRTB

  De Pontivy Kasteel

Het Land van Pontivy, landschap vol geschiedenis

Als kleine anekdote wordt verteld dat Keizer Napoleon III 400.000 goudfranken uit zijn persoonlijk fortuin betaalde voor de bouw van een nieuwe kerk. Maar voor de Grote Geschiedenis heeft het land van Pontivy een overvloed aan religieuze gebouwen: monumentale kruisen, kerken, kapellen en abdijen. In Bréhan wordt de Cisterciënzer Abdij van Onze Lieve Vrouw van Timadeuc gekarakteriseerd door zijn feodale origine en zijn gastronomische activiteiten: wie zei dat een spirituele retraite en gastronomie niet verenigbaar zijn? Breng er tijdens uw vakantie zeker een bezoek aan! Als u houdt van patrimonium en oude stenen zult u niet teleurgesteld zijn. Na de oever van de Blavet te volgen kunt u het dorp van de staalindustrie, Forges des Salles, in Sainte-Brigitte bezoeken: een dertigtal gebouwen getuigen van de industriële activiteit tijdens de 19de eeuw. Een mooie geschiedenisles voor een verrijkende vakantie!


 • Fietsen op de Greenway © Fotolia

  Fietsen op de Greenway

 • De Pontivy Kasteel © CRTB

  De Pontivy Kasteel

 • Activiteiten op het Lac de Guerlédan © M. Schaffner

  Activiteiten op het Lac de Guerlédan

Freewheelend groen toerisme

Niets is zo gezond als een verblijf te midden het groen! De wouden van Quénécan en van Branguily bieden enkele kilometers pad om volop te genieten van de frisse lucht. Wie liever op het water dobbert kan op een kanaalboot profiteren van prachtige landschappen: van sluiswachtershuizen tot watersporthavens, u kunt langs het kanaal van Nantes naar Brest varen en via de Blavet eindigen aan de Lac de Guerlédan, het grootste meer in Bretagne. Van dit waterparadijs, met een oppervlak van 400 hectaren tussen de Kusten van Armor en de Morbihan, kan genoten worden te voet, met de fiets, te paard of met verschillende vaartuigen die vertrekken vanaf Sordan: kano's, waterski’s, waterfietsen… keuze te over voor een volledige ontspanning!


Genoeg rondjes gedraaid op het water? Het land van Pontivy heeft vele mogelijkheden voor fietsers. U kunt elektrische fietsen huren in het Office de Tourisme de Pontivy Communauté om de Groene Weg of de vele parkoers (Jean Robic, Groene Stations, Kunst in de kapellen …) zonder al te veel moeite te verkennen: een droom voor de fietsliefhebber! Eens onderweg kunt u zelfs gebruik maken van de Vélodyssée, de beveiligde fietsroute die doorheen Frankrijk loopt, van Roscoff tot Hendaye, zo'n 1.200 kilometer, waarvan er 25 liggen tussen Pontivy en Rohan: een deel van het parkoers langs het kanaal, om te genieten van het rijkelijke patrimonium van het kanaal...
Nog geen keuze gemaakt voor een volgend weekend of vakantie? Profiteer van een verblijf in de Morbihan om te leven op het ritme van Bretagne: het land van Pontivy ontvangt u met open armen! Geniet van een prettige vakantie met vele ontdekkingen! Onderdak vinden, activiteiten kiezen, ontdekken wat u zult zien: de webstek van het Departementaal Comité voor Toerisme van de Morbihan zal u begeleiden!

Woonboot op het kanaal Nantes-Brest © Y. Legal

Woonboot op het kanaal Nantes-Brest

Belangrijke bestemmingen