Uitlijningen van Carnac © Fotolia

Carnac en zijn rijen menhirs

Vandaag gaan we naar Carnac!

Een vakantie doorbrengen in de Morbihan zonder een onderdompeling in de vroegste geschiedenis? Dat kan toch niet! Alhoewel Stonehenge waarschijnlijk het bekendste megalithische monument is, is Carnac ongetwijfeld het dichtst bebouwde megalithische heiligdom ter wereld!

  • De uitlijning van Kermario © F. Galivel

    De uitlijning van Kermario

  • De uitlijning van Kerliscan © F. Galivel

    De uitlijning van Kerliscan

Stel u voor: een stad met 4.000 inwoners, en bijna evenveel staande stenen in de vorm van dolmens en menhirs! Ga even van dichtbij kijken, het is zeer indrukwekkend! Naast de grote granietblokken voelt men zich zo nietig... en zo nederig. 7.000 jaar geschiedenis kijken u aan... om even stil bij te staan!

Le Menec, Kermario, Kerlescan… de sites volgen elkaar op en de menhirs steken af tegen de horizon. Om ze van heel dichtbij te zien moet u vooral het huis van de megalieten bezoeken. Waarom niet deelnemen aan een geleid bezoek aan de steenrijen? Een gepassioneerde gids kan u meenemen op een ontdekkingstocht doorheen de velden met menhirs, en kan trachten antwoord te geven op de steeds terugkerende vragen: waarom deze rijen? hoeveel? Met welke redenen? Wat is de betekenis? enz… We moeten nog zoveel ontdekken!

 

Voor wie meer pragmatisch is zijn er voorstellingen van het leven tijdens de voorhistorie: vuur maken, potten bakken, menhirs rechtzetten, speerwerpen… Alsof u zelf in het stenen tijdperk leeft!

De bewoners van de Morbihan zijn trots op hun neolithisch erfgoed, beschermen het en delen het graag, zoals door de vereniging “Landschappen van megalieten” die werkt voor betere kennis over, en waardering en behoud van het megalithische erfgoed van Carnac en de zuidelijke Morbihan. Objectief: het kandidaatschap voor Unesco Werelderfgoed. Dat zou inderdaad een gepaste erkenning zijn!

Na uw cultuurbad en ontdekkingen zult u misschien zin hebben in een beetje chocolade? In de vorm van een menhir natuurlijk! Afspraak bij de bakkerij van de menhirs, waar de broers Cartron, patissiers-chocolatiers, de inspiratie hadden het embleem van Obelix om te toveren in een lekkernij… mmmmhhh, heerlijk!

De uitlijning van Carnac @ Y. Boelle

De uitlijning van Carnac

ONTDEK DE ONONTKOOMBARE VAN MORBIHAN