Kasteel Suscinio © A. Lamoureux

Het kasteel van Suscinio

     
  • Kasteel Suscinio © M. Schaffner

    Kasteel Suscinio

“Te zijn of niet te zijn, dat is de kwestie”. De befaamde monoloog van Hamlet – akte 3, scene 1 – weergalmt tussen de vestingmuren van Suscinio, en dompelt u onder in de befaamde tragedie van Shakespeare. Drama, wraak en moord tegen een majestueuze achtergrond. Hier vindt u geen karton of benaderende reproductie. Nee, u wordt uitgenodigd te midden van de geschiedenis te leven, in het hart van een echt versterkt kasteel van de 13de eeuw! Torens, donjon, schietgaten en borstweringen, alles is er! Gewoon aanvullen met acteurs in aangepast kostuum, goede dialogen en een beetje goede enscenering... het theater wordt u op een blaadje gepresenteerd!

Het kasteel van Suscinio, dat al jarenlang zo’n dramatische achtergrond is voor toneelstukken van Faust, Ionesco of Shakespeare laat ook de geschiedenis van Bretagne herleven. Iedere zomer, tijdens de geschiedkundige spektakels van Rhuys, wordt de binnenplaats versierd met vlaggen en lichten, en betuigt het kasteel zijn respect aan zijn oude eigenaars. Het kasteel, achtereenvolgens priorij, landhuis, jachtslot en ten laatste prinselijk paleis van de hertogen van Bretagne, verbergt tussen zijn muren vele mysteries. Er wordt verteld dat de hertog van Bretagne hier graag zijn zomervakantie doorbracht. En dat kunnen we goed begrijpen! Wie zou neen zeggen tegen een vakantiehuisje aan zee: “op enkele passen van de grote zandstranden van Sarzeau, tussen duinen en zandpannen, een optrekje van 6.000 m2 met zicht op zee”. Alhoewel u niet in het kasteel kunt verblijven is het toch de moeite waard er omheen te wandelen, het van dichtbij te bekijken, en er binnen te gaan, het te ontdekken, zelf de Bretonse legendes te ervaren, en weer weg te gaan vol verhalen, en te genieten van de magie ervan! Het hart van dit kasteel klopt nog steeds, en het is mogelijk dat er ons nog verbazende dingen te wachten staan, als we zien hoeveel overblijfselen, keramiek en metselwerk de archeologen hier elke zomer weer ontdekken! Open de deuren van het kasteel van Suscinio: er staan u tal van verrassingen te wachten!

Vanaf de 13de eeuw tot op heden is het kasteel van Suscinio gevormd door de geschiedenis. Het monument, vandaag eigendom van de Algemene Raad van de Morbihan, na meer dan 30 jaar restauratiewerkzaamheden, hervindt nu zijn middeleeuwse glorie. Het is het hele jaar open voor het publiek.

Luchtfoto Suscinio © M. Schaffner

Luchtfoto Suscinio

ONTDEK DE ONONTKOOMBARE VAN MORBIHAN